Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Νευρική ανορεξία, μας αφορά όλους

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζουμε όλοι όταν γνωρίζουμε κάποιον είναι από την εξωτερική του εμφάνιση χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα καλό. Τα Μ.Μ.Ε. μέσω των προτύπων τα οποία προβάλλουν μας αναγκάζουν να έχουμε ένα συγκεκριμένο στυλ ντυσίματος, χτενίσματος ακόμα και συμπεριφοράς. Σε όλα τα περιοδικά αλλά και στην τηλεόραση οι γυναίκες είναι όμορφες, αδύνατες και πολλές φορές με γυμνασμένο σώμα. Πόσο επηρεάζει όμως αυτή η εικόνα όλους εμάς;
Οι γυναίκες από μικρή ηλικία αντιμετωπίζουν ρατσισμό αν διαθέτουν λίγα παραπάνω κιλά, αν δεν είναι πολύ όμορφες ή αν δεν ντύνονται σύμφωνα με τις επιταγές της μόδας. Σε διάφορες ηλικίες βλέπουμε ότι κορίτσια που δεν ακολουθούν τα πρότυπα ομορφιάς απομονώνονται από το κοινωνικό σύνολο και δεν προτιμώνται από τον αντρικό πληθυσμό.
Τα Μ.Μ.Ε., οι μεγάλες βιομηχανίες της μόδας αλλά και οι εταιρίες καλλυντικών μας κατακλύζουν με διαφημίσεις από γυναίκες που είναι τέλειες και εμφανίσιμες. Τα τελευταία χρόνια η πλαστική χειρουργική κάνει χρυσές δουλείες αφού γυναίκες που θεωρούν ότι δεν είναι πολύ όμορφες καταφεύγουν στους πλαστικούς χειρουργούς για να βελτιώσουν την εξωτερική τους εμφάνιση. Η άποψη του κοινωνικού μας περίγυρου για την εμφάνιση μας μας επηρεάζει ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε σε κανέναν. Φράσεις όπως: «Εγώ δεν επηρεάζομαι από τα πρότυπα» ακούγονται πολύ συχνά αλλά δυστυχώς όλοι προσπαθούμε με κάθε τρόπο να γίνουμε επιθυμητοί στο αντίθετο φύλο καταλήγοντας πολλές φορές να κάνουμε κακό στην υγεία μας.
Η βουλιμία και η νευρική ανορεξία είναι πολύ συνηθισμένα φαινόμενα ιδιαίτερα σε κοπέλες νεαρής ηλικίας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, 10.000.000 γυναίκες και 1.000.000 άντρες υποφέρουν από νευρική ανορεξία. 15% των νεαρών γυναικών πάσχουν από βουλιμία ενώ σύμφωνα με την κλινικό ψυχολόγο, παιδοψυχολόγο, διδάκτορα Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Toulouse ΙΙ, Χαρά Νομικού η νευρική ανορεξία έχει 10% ποσοστό θνησιμότητας. Παράλληλα ένα ποσοστό 40% παιδιών κάτω των έξι ετών δεν είναι ευχαριστημένα με το σώμα τους. Τα νούμερα αυτά πρέπει να μας ανησυχήσουν και αυτοί που έχουν την δύναμη να λάβουν άμεσα κάποια μέτρα.
Ήδη στον κόσμο της μόδας κάποιοι σχεδιαστές δεν επιλέγουν πια για την παρουσίαση των ρούχων τους μοντέλα που είναι πολύ αδύνατα φεύγοντας έτσι από την παρουσίαση ρούχων νούμερο μηδέν- size zero όπως είναι πιο γνωστό και κοπέλες με ελαφριές καμπύλες έχουν πλέον την τιμητική τους. Η αλλαγή αυτή φάνηκε έντονα τον προηγούμενο μήνα όπου σε πολλές χώρες διοργανώθηκε η «εβδομάδα μόδας» και γυναίκες όπως η Alexandra Shulman, εκδότρια της βρετανικής Vogue, έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Η Alexandra Shulman έγραψε ένα γράμμα το όποιο δημοσιεύτηκε στους Times λέγοντας πως βαρέθηκε να βλέπει αρρωστημένες φιγούρες στα περιοδικά και ότι η βρετανική Vogue αναγκάζεται πλέον να κάνει retouches όχι για να φαίνονται πιο αδύνατα τα μοντέλα, αλλά πιο γεμάτα και πιο υγιή!. Στο πλευρό της Alexandra Shulman, η Eleni Renton πολύ γνωστή και δημοφιλής model agent επιβραβεύοντας την εκδότρια της Vogue και συμπληρώνοντας πως πρέπει να έρθει και πάλι στην μόδα το φυσιολογικό γυναικείο σώμα.
Στην Ελλάδα διάφορες γυναίκες που υποφέρουν ή υπέφεραν από νευρική ανορεξία βγαίνουν στην τηλεόραση και μιλούν για την εμπειρία τους αυτή με σκοπό να σώσουν κοπέλες που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι κοπέλες με νευρική ανορεξία είναι ψυχικά άρρωστες και θεωρούν τον εαυτό τους χοντρό. Συνεχίζουν να κάνουν δίαιτα μέχρι να φτάσουν στο επιθυμητό για αυτές βάρος αποκτώντας μια αποτροπή για το φαγητό. Διάφοροι σύλλογοι με μέλη ή ιδρυτές και διάσημους σταρ της χώρας μας προβάλλουν διαφημιστικά σποτάκια δίνοντας κάποιες πληροφορίες αλλά και τηλέφωνα επικοινωνίας ώστε να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να καλούν για να ενημερώνονται.