Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2008

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ: Έγκαιρη διάγνωση, η καλύτερη λύση


Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την συχνότερη αιτία θανάτου των γυναικών καθώς μόνο στην Ελλάδα σκοτώνει περισσότερες από 1.600 γυναίκες τον χρόνο ενώ εμφανίζονται 4.500 νέα περιστατικά. Η συγκεκριμένη αρρώστια δεν έχει ηλικία και μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις γυναίκες, με μεγαλύτερες πιθανότητες σε αυτές που έχουν ξεπεράσει το 35ο έτος της ηλικίας τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η έγκαιρη διάγνωση είναι η καλύτερη λύση και κάθε γυναίκα μετά τα 20 της χρόνια πρέπει να κάνει μαστογραφία αλλά και να παρακολουθεί η ίδια οποιαδήποτε αλλαγή συμβαίνει στο σώμα της. Με την πρόοδο της επιστήμης τα τελευταία νέα είναι ενθαρρυντικά καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες θεραπεύονται από διάφορες μορφές του συγκεκριμένου καρκίνου.

Ο Οκτώβριος έχει ανακηρυχθεί μήνας ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού βοηθώντας έτσι τις γυναίκες να είναι πλήρως ενημερωμένες και να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα εάν και εφόσον εμφανιστούν. Με μεγάλη ευχαρίστηση παρακολουθήσαμε τον προηγούμενο μήνα την πλειοψηφία των τηλεοπτικών σταθμών να περνάνε ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης στο συγκεκριμένο πρόβλημα κάνοντας ρεπορτάζ και προβάλλοντας το “pink ribbon” όπως συνηθίζεται να ονομάζεται (ένα από τα χαρακτηριστικό πλέον σήματα του καρκίνου του μαστού). Η κινητοποίηση είναι μεγάλη, ακόμα και όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας, αφού για παράδειγμα όλο το χρόνο πωλούνται προϊόντα με σήμα τον στόχο (επίσης σήμα κατατεθέν της αρρώστιας αυτής) και διάσημα πρόσωπα προωθούν την ενημέρωση των πολιτών αλλά και τα προς πώληση προϊόντα η αγορά των οποίων βοηθά οικονομικά τον σκοπό αυτό.

Ας ελπίσουμε το μέλλον να επιφυλάσσει ακόμα πιο ελπιδοφόρα νέα για τους πάσχοντες από τον καρκίνο του μαστού και το μήνυμα της καμπάνιας “Η μόδα πολεμά των καρκίνου του στήθους” να γίνει ευρέως γνωστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: