Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008

Η "αλήθεια" σε πρώτο πλάνο




Στις μέρες μας τα ΜΜΕ έχουν χάσει τον ρόλο απλά της ενημέρωσης και έχουν μπει σε μια διαδικασία αναζήτησης του περίεργου και συνταρακτικού (συνήθως τραγικού αφού πουλάει περισσότερο) γεγονότος. Μια είδηση μπορεί να ξεκινήσει από κάτι πολύ απλό και ψάχνοντας, όπως όταν ξεφλουδίζεις ένα κρεμμύδι, να αποκαλύψει πολλές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Η ανθρωπιά των δημοσιογράφων χάνεται στον βωμό της είδησης και όλα αποτελούν ένα θέμα που, αν δεν είναι από μόνο του θέμα κατασκευάζεται. Όλο και κάτι θα βρεθεί, μία εξωσυζυγική σχέση, μία κατηγορία που εκκρεμεί στο δικαστήριο... Δεν έχει σημασία. Μπορεί η αλήθεια να αποκρύπτεται ηθελημένα, μπορεί η πληροφόρησή μας να είναι πλασματική. Όπως και να έχει αυτά μας προβάλλουν, αυτά γνωρίζουμε, αυτά πιστεύουμε.

Φράσεις συναισθηματικά φορτισμένες, τυποποιημένες εκφράσεις αλλά και η κυριαρχία της εικόνας (όταν μιλάμε για την τηλεόραση) επιδρούν καθοριστικά στην ομιλία του σύγχρονου ανθρώπου. Η δύναμη των μέσων είναι μεγάλη και η επίδρασή τους στην ζωή μας ακόμα μεγαλύτερη. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες και φυσικά το διαδίκτυο φροντίζουν το καθένα με τον τρόπο του να μας ενημερώνουν με ό,τι θεωρούν ότι πρέπει να ξέρουμε. Θέματα πολλές φορές άσχετα με τις ανάγκες της κοινωνίας προβάλλονται καθημερινά. Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς από πληροφορίες άχρηστες, που κάποιοι προφανώς θεωρούν χρήσιμες για εμάς.

Τα ΜΜΕ κατηγορούνται για χειραγώγηση του κοινού και μαζικοποίηση των ατόμων για να εξυπηρετηθούν τα καταναλωτικά και πολιτικά συμφέροντα. Οι διαφημίσεις πολλές και το κοινό ευρύ για να προβληθούν τα προϊόντα τους. Τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τα μέσα για την προβολή τους και η δύναμη που απέκτησαν τα έχει αναγάγει από τέταρτη σε “πρώτη εξουσία” ελέγχοντας τις άλλες τρεις. Επιπλέον συχνά ο Τύπος καταχράζεται το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, στο οποίο και στηρίζεται. Μέσα σε όλα αυτά η δημοκρατία αγωνίζεται να επιβιώσει.

Στην ταινία “Ήρωας κατά λάθος” δουλειά του δημοσιογράφου είναι η αποκάλυψη της αλήθειας σε έναν χώρο όπου ακόμα και η διάσωση κάποιου θεωρείται αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο, οι χαρακτήρες πολλοί και ο δημοσιογράφος στυγνός επαγγελματίας. Έτσι παρουσιάζεται ο ρόλος του. Τίποτα δεν έχει σημασία για την δουλειά του δημοσιογράφου παρά μόνο η “αλήθεια”, όποια και αν είναι αυτή, αρκεί να μας βολεύει την δεδομένη στιγμή. Να βγει η είδηση που θα συγκλονίσει, θα πείσει και το κοινό για την αληθοφάνεια της και, γιατί όχι, να κερδίσει και κανένα βραβείο. Ηθικοί φραγμοί δεν υπάρχουν.

Αυτή είναι η δουλειά του δημοσιογράφου σύμφωνα με την προαναφερθείσα ταινία και δεν φαίνεται να απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

2 σχόλια:

Van είπε...

Ωραίο κειμενάκι με σαφείς απόψεις και κρίσεις διατυπωμένες με ευθύτητα και χωρίς περιττά λόγια! Νομίζω περιέγραψες με επιτυχία την σημερινή κατάσταση στη δημοσιγραφία!

Unknown είπε...

If you're attempting to lose weight then you absolutely need to start using this brand new personalized keto plan.

To create this service, licenced nutritionists, fitness trainers, and professional chefs have united to provide keto meal plans that are powerful, suitable, price-efficient, and delicious.

Since their grand opening in early 2019, 1000's of individuals have already remodeled their body and well-being with the benefits a certified keto plan can provide.

Speaking of benefits: in this link, you'll discover eight scientifically-certified ones offered by the keto plan.