Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Αδιάφοροι οι ευρωπαίοι για την Ευρώπη

Οι ευρωπαίοι πολίτες σε μικρό μόνο βαθμό ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη με τους δημοσιογράφους να έχουν μέρος της ευθύνης. Υπάρχει χώρος για την ανάπτυξη και της γενικής και της εξειδικευμένης ενημέρωσης αρκεί να πούμε ναι στις νέες τεχνολογίες Η ανατροπή έρχεται ενόψει της ψηφιακής επανάστασης και πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις. Ακόμα και η τωρινή οικονομική κρίση μπορεί να αποβεί σε όφελος της Ευρώπης διαμορφώνοντας μια κοινή ευρωπαϊκή γνώμη, κάτι που λείπει στις μέρες μας.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν στην τρίτη ενότητα “Η ευρωπαϊκή πληροφόρηση στην τηλεόραση: γενική ή εξειδικευμένη;” με συντονιστή τον κ. Προκόπη Δούκα στα πλαίσια του συνεδρίου “Ευρωπαϊκές ειδήσεις και τηλεόραση”.
Η ημερίδα αυτή πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Παλιάς Βουλής από τις πρεσβείες της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας, τα Γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της Ελλάδας και της Κύπρου και την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα στις 27 Νοεμβρίου.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν σε ένα βασικό ζήτημα: Οι ευρωπαίοι δεν ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη αφού όχι μόνο τα ευρωπαϊκά αλλά και τα διεθνή θέματα θεωρούνται πληκτικά.

Αρχικά τον λόγο πήρε η κ. Gardenia Trezzini, αρχισυντάκτρια του τηλεοπτικού σταθμού Euronews, αναφέροντας πως οι δημοσιογράφοι κάνουν την ευρωπαϊκή ενημέρωση ανιαρή και δεν γνωρίζουν επαρκώς τα ευρωπαϊκά θέματα. Συνέχισε λέγοντας πως η τηλεόραση σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν τις ευρωεκλογές από εθνικό πρίσμα και η αμεροληψία εκ μέρους των δημοσιογράφων πάνω στο συγκεκριμένο θέμα δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά χρειάζεται θάρρος.

Ο κ. Ludovico di Meo, αναπληρωτής διευθυντής του δελτίου ειδήσεων (TG2) της ιταλικής τηλεόρασης RAI, υποστήριξε πως κάθε είδηση που δεν μεταδίδεται είναι μια ήττα για τον δημοσιογράφο. “Όλες οι πληροφορίες πρέπει να διαμορφώνονται ώστε να προκαλούν τον ακροατή”, είπε ο κ.Christian Trippe, διευθυντής του γραφείου της Deutsche Welle στις Βρυξέλλες. “Στην Ευρώπη”, συνέχισε, “δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή γνώμη, πράγμα επιζήμιο για την δημοκρατία στην Ε.Ε. κάτι όμως που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από την οικονομική κρίση”.

Ο κ. Jean- Yves Bonsergent, ως εκπρόσωπος του τηλεοπτικού σταθμού France 24, τόνισε πως μέσα από την διεθνή πληροφόρηση οι δημοσιογράφοι μπορούν να πείσουν ακόμα και τους πιο δύσπιστους να αγαπήσουν την Ευρώπη αρκεί να συνειδητοποιήσουν και οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι την δύναμη που έχει εκείνη. Υποστήριξε πως οι πολίτες θέλουν να μάθουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. στην ζωή τους, κάτι που υπογράμμισε και η κ. Κουλούρη, δημοσιογράφος και επικεφαλής του τομέα ενημέρωσης του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής “Βουλή Τηλεόραση”.

Η κ. Κουλούρη δίνοντας ένα πνεύμα αισιοδοξίας υποστήριξε πως μια μικρή μερίδα του πληθυσμού στην Ελλάδα ενδιαφέρεται και θέλει να ενημερώνεται για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το μόνο που χρειάζεται είναι ένας νέος σχεδιασμός για να ενδιαφερθεί ο κόσμος. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας θα βοηθήσει ώστε σύντομα να επιτευχθεί η ένωση του Έλληνα με τους υπόλοιπους ευρωπαίους πολίτες, ενώ ο κ. Αλαφογιώργος, δημοσιογράφος της ελληνικής κρατικής τηλεόρασης ΝΕΤ κλείνοντας τόνισε πως είναι χρέος της τηλεόρασης να ασχολείται με ευρωπαϊκά θέματα.

2 σχόλια:

Prokopis Doukas είπε...

Πλήρης και μεστή "συμπύκνωση" μιας κουραστικής "κουβέντας" - επί μιάμιση ώρα...

Αν είσαι φοιτήτρια δημοσιογραφίας, τα πας πολύ ωραία... ;-) Να υποθέσω ΜΜΕ Παντείου ή Αθηνών; Θα είχα πάντως να σου κάνω κριτική για τα άλλα σου posts...

Να σου πω την άποψη μου για το θέμα; (Δεν την ανέπτυξα πολύ εκεί λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά λόγω και του ρόλου μου) Πιστεύω οτι γίνεται - και σοβαρά (χωρίς να βασίζεσαι σε καραγκιοζιλίκια τύπου Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι) και ελκυστικά... Θέλει παιδεία και κόπο...

Καλή συνέχεια και καλό κουράγιο!

Π.Δ.
prokopisdoukas@hotmail.com

Prokopis Doukas είπε...

Προσπάθησα να απαντήσω στο mail σου, αλλά μου έστειλε notification failure δύο φορές... Κάποιο πρόβλημα προφανώς, μπορείς να δοκιμάσεις από αλλού;