Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008

Η εγκληματικοτητα μας χτυπαει την πορτα

Εγκληματικότητα. Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνεται από τους ειδικούς εγκληματικότητα είναι η αντικοινωνική συμπεριφορά που παραβαίνει τους νόμους και τιμωρείται από τη δικαιοσύνη. Μας καλύπτει όμως αυτός ο ορισμός; Η άποψη των Ελλήνων για την εγκληματικότητα σίγουρα δεν είναι διαφορετική από τον παραπάνω ορισμό αλλά για όσους την έχουν ζήσει( και όπως θα δούμε παρακάτω δεν είναι λίγοι) είναι κάτι πέρα από αυτό τον ορισμό.

Τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες καλούνται να αντιμετωπίσουν όλο και πιο πολλά προβλήματα. Η ανεργία, η πολιτική διαφθορά, η ακρίβεια και φυσικά η εγκληματικότητα είναι μερικά από αυτά.

Ο δείκτης εγκληματικότητας στην χώρα μας αυξάνεται συνεχώς, και τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε η Ελληνική Αστυνομία για το 2007 μιλούν από μόνα τους. Συγκρίνοντας το περσινό έτος με το 2006 η αύξηση στα κρούσματα εγκληματικότητας άγγιξε το 18,3% (ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο). Ο ελληνικός λαός νοιώθει όλο και πιο ανασφαλής σε μία χώρα που σχετικά πρόσφατα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και μαζί τους αθλητές από όλο τον κόσμο. Οι υπεύθυνοι την εποχή εκείνη μας καθησύχαζαν πως όλο θα κυλήσουν ομαλά, κάτι που “ξέχασαν” να μας αναφέρουν και μετά το τέλος των αγώνων. Η ανασφάλεια που νοιώθουν οι Έλληνες είναι απόλυτα δικαιολογημένη αφού η αύξηση της εγκληματικότητας συνοδεύεται (κατά ένα περίεργο λόγο) από χαμηλά ποσοστά συλλήψεων άρα αμέλεια των ειδικών επί του θέματος…

Ενδεικτικά το 2007 έγιναν 13.797 διαρρήξεις σε σπίτια και 7.840 σε καταστήματα. 4.744 περιστατικά μικροκλοπών σε δημόσιο χώρο, 14.934 οχήματα παραβιάστηκαν ενώ 293 ληστείες έγιναν σε βάρος τραπεζών. Δυστυχώς οι κλοπές δεν είναι οι μόνες με ανησυχητικό ποσοστό αφού οι ανθρωποκτονίες παρουσίασαν αύξηση κατά 26,3% και τα περιστατικά βιασμών αυξήθηκαν (ευτυχώς ελάχιστα) από 182 το 2006 σε 185 το 2007. Η Ελληνική Αστυνομία ανησυχεί για το γεγονός πως από τις 139 ανθρωποκτονίες που έγιναν το έτος 2007, οι 17 είχαν σκοπό την ληστεία. Ευχάριστο είναι το γεγονός πως σύμφωνα με τους δείκτες εγκληματικότητας των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα κατέχει μία από τις καλύτερες θέσεις, παρά τα όλο και αυξανόμενα ποσοστά της.

Τα αίτια της εγκληματικότητας ποικίλουν. Από την έλλειψη πνευματικής καλλιέργειας και τα ψυχολογικά προβλήματα μέχρι την ανασφάλεια και την διάθεση προσωπικής προβολής. Πολλές φορές οι άνθρωποι που οδηγούνται στο έγκλημα για τους παραπάνω λόγους δεν καταλαβαίνουν πως διαπράττουν αδίκημα σε αντίθεση με αυτούς που έχουν επίγνωση της κατάστασης και των πιθανών αποτελεσμάτων αλλά εξαναγκάζονται λόγω έλλειψης των βασικών ειδών για την επιβίωση τους. Στην περίπτωση αυτή ο δράστης παρόλο που ξέρει πως αυτό που κάνει είναι παράνομο και υπάρχει περίπτωση να συλληφθεί και να διωχθεί ποινικά δεν έχει άλλη λύση και καταφεύγει στο έγκλημα.

Η εισροή μεταναστών δεν μπορεί να είναι άσχετη με την αύξηση της εγκληματικότητας δεν μπορούμε όμως να κατηγορούμε πάντα τους αλλοδαπούς, όσο και αν αυτό προτιμάται στη χώρα μας.

Όποια και αν είναι η αιτία το αποτέλεσμα είναι ένα: οι άνθρωποι πλέον δεν νοιώθουν ασφαλείς πουθενά και οι υπεύθυνοι σφυρίζουν αδιάφορα αγνοώντας και αυτό και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος Έλληνας.

3 σχόλια:

ΜΑΡΙΝΑ ΑΘΗΝΑΙΟΥ είπε...

lew na epikentrw8w sthn prohgumenh ergasia mas g tn eley8eria t logu(an ayto shmainei n s oikeiopoiuntai kommati t titlu s)k n mn eglhmathsw...(plaka kanw)

Van είπε...

Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε μάθει να ρίχνουμε μονίμως το φταίξιμο στον άλλον (στη προκειμένη πρείπτωση τον αλλοδαπό) και να μη κοιτάμε ποτέ μήπως για την όλη κατάσταση φέρουμε κι εμείς μερίδιο ευθύνης... Οι Ολυμπιακοί αγώνες έδειξαν ότι ΑΜΑ θέλουμε μπορούμε να δουλέψουμε αποτελεσματικά για ένα σκοπό, άμα θέλουμε όμως!
Ωραία εργασία με άποψη και στοιχεία!

eiRiniOn είπε...

Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα!!!
Δυστυχώς στην Ελλάδα χαμογελάμε με ευχαρίστηση γιατί έχουμε βρεί εξιλαστήριο θύμα να ρίξουμε το φταίξιμο! Για όλα φταίνε πια οι αλλοδαποί;